Amazon čelí žalobe americkej vlády. Za to, že sa správa ako kapitalista

Podľa obvinení Federálnej obchodnej komisie Amazon pomocou tajného algoritmu nafukoval ceny tovarov a týmto spôsobom dosiahol nadmerný zisk vo výške jednej miliardy dolárov. Neférovo sa mal správať aj voči svojim konkurentom. Prípad zapadá do tradície protimonopolného zákonodarstva, ktoré sa zameriava na veľké úspešné firmy.

Jeff Bezos Jeff Bezos, zakladateľ Amazonu. Foto: TASR/AP

Najväčší internetový predajca na svete čelí zvláštnej žalobe zo strany amerických úradov. Federálna obchodná komisia proti Amazonu začala konanie už v septembri, až začiatkom novembra však odkryla podrobnosti o priestupkoch, ktorých sa spoločnosť mala dopustiť.

Najväčšou senzáciou má byť tajný algoritmus, pomocou ktorého Amazon zvyšoval ceny. Spoločnosť si mala touto údajne nekalou praktikou zvýšiť zisk o miliardu dolárov na úkor amerických spotrebiteľov. Ďalšie obvinenia sa týkajú prístupu k iným obchodníkom, ktorí využívajú platformu Amazonu, a reklamných praktík.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.